Up

Staba Interview

Η συνέντευξη είχε την μορφή ερωτηματολογίου και έγινε διαδικτυακά.

GIX: Μπορείτε να δώσετε ένα σύντομο βιογραφικό που να εξηγεί την σχέση σας με το graffiti?

SC: Πρώτα απ' όλα καλησπέρα, είμαστε οι staba crew (bold, epel, joc, ertzy, athem, mins) από την Ξάνθη και θα μιλήσουμε σαν crew. Οι περισσότεροι από εμάς ξεκίνησαν το 2006 με 2007 και σαν crew ενωθήκαμε το 2010. Ξεκινήσαμε βλέποντας μεγαλύτερους να ζωγραφίζουν τοίχους και να κάνουν υπογραφές , και γενικά μας άρεσε αυτή η νοοτροπία.

GIX: Τι θεματικές επιλέγετε στα κομμάτια σας και γιατί?

SC: Στα κομμάτια μας επιλέγουμε περισσότερο το lettering και πολύ σπάνια τα characters και δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος.

GIX: Ασχολείστε με κάποια άλλο μέσο έκφρασης, δημιουργίας ή τέχνης?

SC: Ασχολούμαστε εξίσου με το Hip-Hop και είμαστε ακόμα στην εξέλιξη. Το κάνουμε περισσότερο γιατί είναι ένας διαφορετικός τρόπος να εκφράσουμε τις διαθέσεις μας.

GIX: Τι και ποιοι επηρέασαν το στυλ σας? Τι μέσα χρησιμοποιείτε συνήθως και γιατί?

SC: Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρέασαν το στυλ μας και συγκεκριμένα πολλά άτομα που μας έδειξαν μια βοήθεια και μας υποστήριξαν. Περισσότερο χρησιμοποιούμε σπρέι και ρολά, και σπάνια μαρκαδόρους για tags.

GIX: Ξεχωρίζετε κάποιους Ξανθιώτες, έλληνες ή ξένους writers που να σας επηρέασαν?

SC: Ξεχωρίζουμε πολλούς Ξανθιώτες που μας επηρέασαν, όπως ο Goa που μας έδειξε μία τεράστια υποστήριξη.

GIX: Ο σκληρός πυρήνας θεωρεί ότι το παράνομο είναι το γνήσιο ενώ το νόμιμο graffiti η εξωραϊσμένη εικόνα του. Ποια η θέση σας?

SC: Κατά την άποψη μας το Graffiti είναι μία έκφραση και μια νοοτροπία. Διαφωνούμε στο συγκεκριμένο θέμα και πιστεύουμε ότι και το νόμιμο και το παράνομο graffiti είναι το ίδιο. Για παράδειγμα εμείς βάφουμε περισσότερο νόμιμα και σπανιότερα παράνομα.

GIX: Πως πιστεύετε ότι επηρεάζει το graffiti μια πόλη? 

SC: Εμπνεόμαστε από την ομορφιά της πόλης και σημαντικό ρόλο παίζουν και τα άτομα σε αυτήν.

GIX: Πιστεύετε ότι οι writers προσπαθούν να εκφράσουν κάτι το τοπικό?

SC: Κατά την άποψη μας οι writers προσπαθούν να εκφράσουν με το graffiti αυτό που θέλουν και αυτό που νιώθουν, δηλαδή δεν θέλουν να περάσουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα για την πόλη.

GIX: Προσπαθείτε να δηλώσεις κάτι συγκεκριμένο με το graffiti?

SC: Δεν θέλουμε να δηλώσουμε κάτι συγκεκριμένο απλά μας αρέσει αυτό που κάνουμε και το κάνουμε με αγάπη.



GIX: Ποια πιστεύετε ότι είναι η σημασία της δόξας για την graffiti σκηνή και ποια για σας προσωπικά?

SC: Πολλοί κάνουνε graffiti για να φανούνε και για να δοξαστούν. Εμείς προσωπικά σαν crew προσπαθούμε να κάνουμε κάτι ωραία σαν σύνολο αλλά δεν το κάνουμε για να το γουστάρουν οι άλλοι, το κάνουμε για να το γουστάρουμε εμείς.

GIX: Τέλος, γιατί κάνετε graffiti? Θα σας έκανε κάτι να σταματήσετε?

SC: Graffiti όπως είπαμε και προηγουμένως κάνουμε γιατί μας αρέσει και γιατί το γουστάρουμε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος που θα μας έκανε να σταματήσουμε.

GIX: Χαιρετισμούς και σεβασμό σε:

SC: Χαιρετισμούς και σεβασμός σε όλους όσους γουστάρουνε την φάση και σε όσους προσπαθούν και το αγαπάν. Special thanks στον Goa.


1 σχόλιο :