Up

Goa Interview


Graffiti in Xanthi (GIX) | Goa (G)
Η συνέντευξη είχε την μορφή ερωτηματολογίου και έγινε διαδικτυακά.


GIX: Μπορείς να δώσεις ένα σύντομο βιογραφικό που να εξηγεί την σχέση σου με το graffiti?

G: Η πρώτη μου επαφή με spray και Hip-hop ήταν γύρο στο 97-98. Βέβαια, τότε λόγω των καταλήψεων Αρσένη τα spray ήταν για τη δημιουργία κάποιων πανό, συνθημάτων και για άλλες δουλειές. Το 98-99 ήταν η περίοδος του tagging και το 99 το πρώτο μου bomb και από τότε ως σήμερα είμαι ενεργός writer…

GIX: Πως επέλεξες αυτό το tag? Τι σημαίνει αυτό το όνομα-προσωπικότητα για σένα?

G: Ξεκινώντας, ως πρώτο tag έβαζα το όνομά μου και συνήθως μόνο ένα Α για ένα μικρό διάστημα… Έπειτα το έκανα G.O.A. (καμία σχέση με τη Trance μουσική, ούτε καν ήξερα ότι υπάρχει τότε…) που είναι τα αρχικά από τρεις λέξεις. Βέβαια, η ερμηνεία είναι λίγο παιδική πλέον αλλά τώρα έχει πολύ μεγαλύτερη έννοια από την πρωταρχική του σημασία … πλέον είναι το δεύτερο όνομά μου, είμαι εγώ. Αυτό φαίνεται πολύ γιατί συναντώ πολύ κόσμο που δεν γνωρίζει το πραγματικό μου όνομα αλλά με ξέρουν μόνο ως Goa.



GIX: Ανήκεις σε κάποιο crew? Ποια η σημασία και ο ρόλος του για σένα?

G: Ανήκω στους UTOPIA RULES (utopia rats, utopia ή ουτοπία). Βέβαια, δε θα μας χαρακτήριζα ως crew, μιας και έχουμε ξεκινήσει απλός σαν παρέα. Η UTOPIA είναι μια φράση που μας εκφράζει και απλός με τον καιρό επικράτησε και συνεχίζει να μας συντροφεύει. Είναι κάτι σαν μια ιδέα που κρύβει μέσα της τα μυστήρια του καθενός μας. Τα βασικά μέλη είναι ο Son-ep (εμπνευστής και του ονόματος μας), ο Azer και εγώ. Όμως επειδή όπως είπα είναι μια ωραία ιδέα, στην παρέα έχουν περάσει και άλλα άτομα είτε από το χώρο του graffiti (ioan-so, spoeh, azem, οι φίλοι μας pmc) είτε djs (spoeh,azem) είτε mcs (Σκιώδης Τύπος) και άλλοι …

GIX: Τι θεματικές επιλέγεις στα κομμάτια σου και γιατί?

G: Προσπαθώ να χρησιμοποιώ και lettering και characters γιατί απλά θεωρώ ότι είναι πιο ολοκληρωμένη έτσι μια παραγωγή και έτσι με ικανοποιεί περισσότερο το αποτέλεσμα … Επίσης όταν θες να περάσεις κάποιο μήνυμα σε ευρύ κοινό πρέπει να χρησιμοποιήσεις characters γιατί το lettering δεν είναι αντιληπτό από τους περισσότερους.

GIX: Ασχολείσαι με κάποιο άλλο μέσο έκφρασης, δημιουργίας ή τέχνης?

G: Γενικά ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά μέσα έκφρασης της τέχνης πλέον και πιο σοβαρά, έχω μπει στην καλών τεχνών, οπότε ασχολούμαι με όλα τα είδη τέχνης… (έχω κάνει ρολά, καμβάδες, posters, κατασκευές και διάφορα άλλα).

GIX: Τι και ποιοι επηρέασαν το στυλ σου? Τι μέσα χρησιμοποιείς συνήθως και γιατί?

G: Πιστεύω δεν έχω ένα συγκεκριμένο στυλ αλλά πειραματίζομαι συνεχώς σε ότι σκέψεις και ιδέες έχω. Συνήθως αυτοσχεδιάζω την ώρα που ζωγραφίζω. Παρόλα αυτά, όλα όσα κάνω έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους και ακούω από φίλους και γνωστούς ότι έχω αναγνωρίσιμο στυλ σε ότι κάνω. Συνήθως χρησιμοποιώ sprays και πλαστικά αλλά πειραματίζομαι πάντα και με ότι υλικό υπάρχει, δεν υπάρχουν φραγμοί. Όσο για τις επιρροές λίγες, και αυτές στα πρώτα χρόνια.


GIX: Ξεχωρίζεις κάποιους Ξανθιώτες, έλληνες ή ξένους writers που να σε επηρέασαν?

G: Οι επιρροές πάνω μου γίνονται από τα κοντινά μου άτομα, οπότε πιστεύω ότι με έχουν επηρεάσει ο Son-ep και ο Azer.

GIX: Ποια η σχέση του hip-hop και του graffiti για σένα?

G: Εγώ ξεκίνησα το graffiti ακούγοντας πρώτα hip-hop … οπότε σίγουρα κάπως σχετίζονται για εμένα προσωπικά. Σίγουρα υπάρχει σχέση και από την ιστορία του hip-hop. Γενικός όμως δεν θεωρώ ότι ένας writer θα πρέπει να ακούει hip-hop ή να έχει σχέση με κάποιο από τα άλλα στοιχεία.

GIX: Πως πιστεύεις ότι επηρεάζει το graffiti μια πόλη?

G: Το graffiti επηρεάζει την πόλη από πολλές πλευρές και απόψεις, είτε είναι ένα πολύ καλό graffiti είτε όχι… Σε κάνει να παρατηρείς το κάθε τι καινούριο έχει γραφτεί σε έναν τοίχο είτε αυτό είναι ένα σύνθημα είτε ένα character είτε lettering ή οτιδήποτε άλλο. Άλλους τους ενοχλεί, άλλους τους χαροποιεί και άλλους πάλι τους προβληματίζει. Είναι λίγο πολύπλοκη και μεγάλη συζήτηση από πολλές πλευρές οπότε ας μείνω σε αυτά τα λίγα…

GIX: Ο σκληρός πυρήνας θεωρεί ότι το παράνομο είναι το γνήσιο ενώ το νόμιμο graffiti η εξωραϊσμένη εικόνα του. Ποια η θέση σου?

G: Πιστεύω πως είναι απαραίτητα και τα δύο και προσωπικά έχουν και τα δύο τις χάρες τους. Όσο για το αν υπάρχει σκληρός πυρήνας, άλλο μεγάλο θέμα και αυτό. 


GIX: Με τι κριτήρια επιλέγεις τα μέρη που θα βάψεις? Πιστεύεις ότι κάποια μέρη δεν χρειάζεται ή δεν πρέπει να βαφτούν?

G: Σίγουρα κάποια μέρη δεν πρέπει ούτε χρειάζεται να βαφτούν. Για μένα σε αυτά ανήκουν σίγουρα οι μικρές μονοκατοικίες, μικρά μαγαζάκια, πολιτισμικά μνημεία, διατηρητέα κτήρια και ίσως και μερικά ακόμη. Βέβαια όλα είναι ανάλογα με τις στιγμές, τις καταστάσεις και τα άτομα.

GIX: Ποια η άποψή σου σχετικά με το crossing και το overwriting?

G: Οργή, θεωρώ άμυαλους και μικρόμυαλους αυτούς που το κάνουν συνειδητά. Βέβαια πολλές φορές πρέπει να γίνεται για την ανανέωση του τοίχου ή και για να γίνει κάτι καλύτερο, όχι με σκοπό το πάτημα.

GIX: Το respect τι παίζει ρόλο για σένα και γιατί?

G: Δεν παίζει πιστεύω και μεγάλο ρόλο πλέον και αυτό γιατί άτομα που τους είχα σεβασμό μικρός, μεγαλώνοντας τον χάσανε. Άλλοι βέβαια τον έχουν ακόμη και άλλοι τον αποκτούν με τον καιρό. Τον σεβασμό τον κερδίζεις με τις πράξεις σου, δεν τον ζητάς.

GIX: Υπάρχει κατά τη γνώμη σου διάκριση μεταξύ street art και graffiti?

G: Κατά τη γνώμη μου στον ευρύ χαρακτηρισμό street art ανήκει και το graffiti αφού και αυτό είναι μια μορφή της τέχνης του δρόμου. Απλός έχει κυριαρχήσει ως street art να αναφερόμαστε στα πιο «νέα» μέσα τέχνης που έχουν βγει στο δρόμο. Τέτοια είναι οι αφίσες, τα stencils, τα αυτοκόλλητα (stickers), οι κατασκευές, το performance και όλες οι τέχνες του δρόμου.


GIX: Εμπνέεσαι από την εκάστοτε πόλη?

G: Σίγουρα εμπνέομαι και επηρεάζομαι από την κάθε πόλη. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα, με επηρεάζει ο γύρο χώρος και οι καταστάσεις που εξελίσσονται.

GIX: Πιστεύεις ότι οι writers προσπαθούν να εκφράσουν κάτι το τοπικό?

G: Συνήθως όχι, μερικές φορές γίνεται και αυτό. Επίσης έχω παρατηρήσει ότι κάθε πόλη έχει κάτι που συνδέει πολλά graffiti μεταξύ του από διαφορετικά άτομα. Σε αυτό επηρεάζουν και οι παρέες σίγουρα. Αλλά κάτι που να παραπέμπει σε «τοπικό», από τη μεριά μου, συνήθως μόνο όταν βρίσκομαι σε κάποια άλλη πόλη άντε να γράψω κανα Xanthi :D …

GIX: Προσπαθείς να δηλώσεις κάτι συγκεκριμένο με το graffiti?

G: Κάτι συγκεκριμένο και επαναλαμβανόμενο συνήθως όχι. Κάθε φορά κάτι το διαφορετικό, πολλές φορές το κάνω μόνο για μένα, άλλες φορές για την παρέα, άλλες πάλι για να ξεδώσω, να ξεχαστώ, vα ξεφύγω από την πραγματικότητα και άλλες να νιώσω την αδρεναλίνη του παράνομου. Άλλες πάλι μετά από αλκοόλ (ο αυθορμητισμός του να κάνεις κάτι που θες, κάτι που σου αρέσει), μερικές φορές από αντίδραση για τα πράγματα που συμβαίνουν (εδώ είναι και τα κοινωνικοπολιτικά μηνύματα), και για διάφορους άλλους λόγους και καταστάσεις ανά περιόδους (μερικές φορές είναι και ο βανδαλισμός μέσα στο παιχνίδι). Α!! Η εφήμερη δόξα δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει. 


GIX: Ποια πιστεύεις ότι είναι η σημασία της δόξας για την graffiti σκηνή και ποια για σένα προσωπικά?

G: Για πολλούς παίζει σημαντικό ρόλο από την αρχή και την κυνηγάνε. Προσωπικά πιστεύω πως αν είναι να έρθει θα έρθει από μόνη της γιατί την κερδίζεις μέσα από τις πράξεις σου. Γενικά δεν είναι κάτι που επιδιώκω, ούτε που με απασχολεί. Απλά είναι κάτι που έρχεται από μόνο του αν είσαι σωστός και το αξίζεις.

GIX: Σε τι επίπεδο θεωρείς ότι βρίσκεται η σκηνή της Ξάνθης?

G: Η σκηνή της Ξάνθης βρίσκεται σε πολύ καλό και δυνατό επίπεδο εδώ και χρόνια. Πιστεύω από επαρχία είναι από τις πιο ενεργές σε graffiti, με πολλά και σωστά άτομα κάθε γενιάς, μικρούς και μεγάλους.

GIX: Τέλος, γιατί κάνεις graffiti? Θα σε έκανε κάτι να σταματήσεις?

G: Το κάνω για όλους τους λόγους που ήδη προανέφερα και για άλλους πολλούς διαφορετικούς κάθε φορά. Οι κύριοι λόγοι είναι να χαλαρώνω, να ξεφεύγω για λίγο από την πραγματικότητα, να βρεθώ με την παρέα και να περάσουμε καλά. Μετά από τόσα χρόνια δεν νομίζω ότι θα με έκανε κάτι να σταματήσω…

GIX: Χαιρετισμούς και σεβασμό σε:

G: Όλους όσους έχω γνωρίσει και έχω περάσει καλά μέσα από το Hip-hop και το graffiti. Ειδικά ευχαριστήρια σε : Azer, Son.Ep, IoaN(so), spoeh, AzeM, Gew, Skiwdh Typo, THC12(pmc), SirO(pmc), Dee71, MerliN, wizard, arlo, kebo, Raids, jezo(wap), ZeniO, Ortsa(ufo), SouL, PR3, Load, Saizid, eshos, zigolo, kert, besor, baqur, Ezion, zota, sipe, fth, waif, aspla, cani, gredo,  anonim crew, staba crew, και πάρα πολλούς ακόμα που ξεχνάω, με συγχωρείτε. Φιλιά σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου