Up

Σκιώδης Τύπος Interview

Graffiti in Xanthi (GIX) | Σκιώδης Τύπος (ΣΤ)
Η συνέντευξη είχε την μορφή ερωτηματολογίου και έγινε διαδικτυακά.

GIX: Πότε και γιατί άρχισες να ασχολείσαι με το hip hop? Τι και ποιοί σε ενέπνευσαν?

ΣΤ: Με το HIP HOP σαν ένα είδος μουσικής γνωρίστηκα το 96’ χάρη στα ξαδέλφια μου, τα οποία ζουν στην Αμερική (Φιλαδέλφεια). Είχαν επισκεφτεί τη χωρά μας για διακοπές και μαζί τους είχαν φέρει όλο αυτό το διαφορετικό άνεμο της δυτικής κουλτούρας με το διαφορετικό τους ντύσιμο, περπάτημα, τρόπο ομιλίας, και φυσικά τα ακούσματα, και έτσι άρχισα σιγά σιγά να ενστερνίζομαι το τρόπο ζωής τους μαθαίνοντας την κουλτούρα του HIP HOP, με τις πρώτες κασέτες που μου έκαναν δώρο. Στην πορεία, και ενώ το 97'-98' το GRAFFITI στη πόλη μου είχε αρχίσει να ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς, έτυχε πολλές φορές να παραβρεθώ στις δημιουργικές στιγμές του πρώτου GRAFFITI Crew της Ξάνθης, τους JNB, οι οποίοι πιστεύω ακόμα και τώρα ότι μπορεί να είναι η αιτία που είδα με άλλο μάτι το HIP HOP και άρχισα να ασχολούμαι με το Break Dance και το Graffiti το 98'-99', και εν συνεχεία το MCing. Στο HIP HOP βρήκα ένα τρόπο κατάθεσης συναισθημάτων, αποτύπωση των σκέψεων, δημιούργησα ένα είδος reiki για να δραπετεύω από την καθημερινότητα με την βοήθεια ενός χαρτιού και στυλό.


GIX: Γιατί Σκιώδης Τύπος; Ποιος είναι ο Σκιώδης Τύπος;

ΣΤ: Βασικά δεν πρόκειται για αυτοβάπτισμα, αλλά για ένα βάπτισμα από φίλους λόγω στάσης ζωής. Όταν ξεκίνησα το GRAFFITI είχα το tag SHADOW. H αλήθεια είναι ότι είχα από μικρός ένα θέμα με τις σκιές και το σκοτάδι. Για μένα ήταν κάτι το τρομακτικό μα συνάμα περίεργο και μυστηριώδες. Κάτι που είχε αργότερα αντίκρισμα και στη προσωπική μου ζωή, και έτσι βρέθηκα να κουβαλάω αυτό το όνομα το οποίο για μένα δεν είναι πλέον απλά ένα ψευδώνυμο. Όταν λες Σκιώδης Τύπος δεν είναι απλά αυτό που ακούγετε, είναι και αυτό που ζω και πίσω από τα φώτα αυτού του ονόματος υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι το οποίο το κρατάω για μένα. Τέλος πάντων, ο Σκιώδης Τύπος είναι απλά κάποιος που είναι γνωστός με το όνομα Κοράι.

GIX: Ποια ήταν η πρώτη σου εμφάνιση στην σκηνή και εν συνεχεία δισκογραφικά;

ΣΤ: Η πρώτη μου εμφάνιση σε σκηνή ήταν το 2004 στην Ορεστιάδα με το τότε συγκρότημα που είχα ''Αόρατες Σκιές''. Δισκογραφικά ήμουν λιγάκι άτυχος μέσα στη παράλληλη τύχη μου. Έμαθα πολλά από τα λάθη μου και τα λάθη των άλλων. Σαν Αόρατες Σκιές είχαμε ηχογραφήσει ένα LP 20 κομματιών αλλά δεν κυκλοφόρησε ποτέ για κάτι προσωπικούς λόγους (ασυμφωνίες ας το πούμε και διάλυση του συγκροτήματος). Παράλληλα εκείνα τα χρόνια είχαμε κάνει άλλη μια δουλεία σαν JR Team ένωση 3 συγκροτημάτων της Ξάνθης το οποίο ούτε και αυτό δεν είχε την τύχη να φτάσει στα αφτιά σας. Μέχρι το 2005 ήταν 2 CD που απλά ακούστηκαν μόνο στα Live που κάναμε. Tο 2009 για ένα περίεργο λόγο κυκλοφόρησε το EP ''URBAN VOODOO'' με MARVEL86 και VOLTAGE.

GIX: Ποιες είναι οι επιρροές στον ήχο σου;

ΣΤ: Aυτό είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση πολλών ημερών οπότε δεν θα το αναλύσω και πολύ, γιατί ακόμα και σήμερα άτομα που με ζουν χρόνια με ρωτάνε τι μουσική ακούω. Από ελληνικό HIP HOP ξεκίνησα ακούγοντας όπως όλοι FF.C,TXC και ΖΝ. Aπό ξένο,Run dmc, Beastıe Boys, Africa Bambaataa, House Of Pain, Cypress Hill,Mos def, Nas, Ntm, Lord Kossity, WUTAN CLAN, KRS ONE, Daddy Fredy, Bob Marley, Drum n' bass, αλλά οι επιρροές που έχω στον ήχο μου είναι από πολλά είδη μουσικής όχι ένα και δυο.
H αλήθεια είναι οτι τα τελευταία χρόνια αποφεύγω να ακούω πολύ ραπ για το λόγο του οτι όταν πρόκειται να δημιουργήσεις μουσική επηρεάζεσαι, αποθηκεύονται στο υποσυνείδητο, έτσι όσο και να φιλτράρεις αυτά που ακούς, περνάνε σε μεγάλο βαθμό από το κόσκινο τα στοιχεία του ακούσματος. Το ίδιο ισχύει και για άλλα είδη τέχνης.

GIX: Ποιο είναι το στυλ μουσικής που σου αρέσει να έχεις στα κομμάτια σου;

ΣΤ: Το στυλ μουσικής που θέλω να απλώνω στα κομμάτια μου είναι καθαρά το δικό μου, δεν θέλω να θυμίζει κάποιον άλλον, αυτό ισχύει και για την μουσική παραγωγή και για τους στοίχους που έχω. Οτιδήποτε και να γράψω στο χαρτί το μελετάω πριν το ηχογραφήσω έτσι ώστε να είναι και να θυμίζει μόνο Σκιώδη Τύπο. Μόνο έτσι πιστεύω πως μπορεί κάποιος να φτιάξει την ταυτότητά του. Σίγουρα θα μοιάζει με κάτι άλλο μέσα στην αφθονία της μουσικής βιομηχανίας, αλλά τουλάχιστον είμαι σίγουρος ότι δεν θα το θυμίζει σε μεγάλο ποσοστό.


GIX: Εκτός απ' το hip hop, σου αρέσει κάποιο άλλο είδος μουσικής;

ΣΤ: Είμαι λάτρεις της μουσικής, οτιδήποτε με αγγίζει χαϊδεύοντας αυτιά μου το ακούω γενικά και ειδικά (π.χ. σε συγκεκριμένες ψυχολογικές καταστάσεις). Δεν έχω παρωπίδες λέγοντας αυτή την μουσική δεν την ακούω η δεν μ'αρεσει. Υπάρχουν μουσικά είδη για όλα τα γούστα και φάσης ψυχοσωματικής ανάγκης.
Μαρέσει πολύ η reggae, jazz , funk, blues, rock, drum n' bass, neurofunk, ska, ρεμπέτικα, κτλ.

GIX: Το να εκφράζεις προσωπικά σου βιώματα στα κομμάτια σου, είναι κάτι που σε εκφράζει;

ΣΤ: Γιατί όχι, το κάνω σε πολλά κομμάτια, την έμπνευση την βρίσκω στα βιώματα μου, σε κάθε μου βήμα, αλλά μαρέσει να γράφω για θέματα που μας αφορούν όλους. Δεν μαρεσει να περιορίζομαι σε μένα, δεν ζω μόνος στον κόσμο, είμαι κομμάτι αυτού. Δεν είναι και του χαρακτήρα μου να γράφω συνέχεια για προσωπικά μου βιώματα. Αν το έκανα θα αρρωσταίναμε όλοι.

GIX: Πόσο εύκολο είναι να κάνεις αυτό που κάνεις σε μία επαρχιακή πόλη όπως η Ξάνθη;

ΣΤ: Η Ξάνθη, αν και είναι μια μικρή πόλη, είναι ένας τόπος με πλούσια εναύσματα για έμπνευση. Αρκεί να ξέρεις να βλέπεις εκεί που κοιτάς. Πάνω απ'όλα έχουμε ένα κοινό που μας στηρίζει. Δεν έχω παράπονα που κάνω αυτό που κάνω σε μια επαρχιακή πόλη, αλλά θα μπορούσε και να εξελιχτεί διαφορετικά αν ήμουν σε μεγαλύτερη, πιστεύω πως δεν έχει σημασία που το κάνεις, αλλά πως το κάνεις. Αργά η γρήγορα αν αξίζει κάνεις ανεβαίνει, η τέχνη δεν έχει φραγμούς, υπάρχει για να τους σπάει και να ακούγετε παντού. Οπότε και στην Ξάνθη για μένα δεν υπάρχουν περιορισμοί, είμαι σε μια φάση της ζωής μου που πήρα απόφαση εγώ και αυτοί που είναι δίπλα μου να αυξήσουμε την ένταση στην μουσική που κάνουμε.

GIX: Τι να περιμένουμε από τον Σκιώδη Τύπο δισκογραφικά;

ΣΤ: Αρχές Απριλίου κυκλοφορεί το πρώτο μου σόλο με τίτλο FEW HOURS LEFT. Ο οποίος είναι ένας δίσκος που ήταν να κυκλοφορήσει 5 χρόνια πριν με την μπάντα μας ''ROTA CARAVANA''. Αλλά δεν είχε ηχογραφηθεί ολόκληρο το CD λόγο διάσπασης τις παρέας για σπουδές. Παράλληλα ετοιμάζουμε άλλες 2 δουλειές, αλλά δεν θέλω να μιλήσω περεταίρω γαυτά γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο προσιτά. Δεν θα αργήσουν όμως.


GIX: Τι θα άλλαζες στην ελληνική hip hop σκηνή;

ΣΤ: Αν και δεν μπορείς να αλλάξεις τους ανθρώπους, θα άλλαζα τον εγωισμό και τις επιρροές, οι οποίες έχουν καταντήσει μια ουρά που την πατανε οι ίδιοι με αποτέλεσμα να μένουν στάσιμη και να μην προχωρανε. Πολλά νέα συγκροτήματα μου ακούγονται ιδία στην ελληνική HIP HOP σκηνή. Δεν λέω από κάπου πρέπει να φιλτράρεις για να ξεκινήσεις, αλλά πλέον δεν είναι φιλτράρισμα παρά μόνο κλωνοποίηση. Βγαίνει ένας επιτυχημένος δίσκος το ακούνε όλοι και στο τέλος το αντιγράφουν, με αποτέλεσμα να παράγουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Αυτό είναι λυπητερό. Πιστεύω πως οι αλλαγές γίνονται με καινοτομίες και όχι προσπαθώντας να αλλάξεις το ήδη υπάρχον.

GIX: Ποια είναι η γνώμη σου για τα υπόλοιπα είδη μουσικής και πόσο επηρεάζουν την δουλειά σου;

ΣΤ: Όλα τα είδη μουσικής είναι σημαντικά όπως και τα χρώματα και τα αρώματα έτσι η και η μουσική είναι Αδιαφιλονίκητη. Αυτό που κάνει τη μουσική είναι ο καλλιτέχνης και όχι το είδος της μουσικής αυτή καθ’ αυτή, (δεν υπάρχει άσχημο είδος μουσικής, υπάρχει άτεχνος ερμηνευτής και στιχουργός) υπάρχουν καλογραμμένα ή κακογραμμένα τραγούδια (δεν μπορεί να συνυπάρχει άσχημο είδος μουσικής με καλό καλλιτέχνη) το μόνο που με επηρεάζει άσχετα από το είδος μουσικής που ακούω είναι τα μηνύματα που περνάνε από ένα κομμάτι, τα οποία με παροτρύνουν να συνεχίζω κάνω σοβαρά την δουλεία μου αγγίζοντας πρώτα εμένα και μετά τους άλλους με μηνύματα που θεωρώ σημαντικά.

GIX: Τι πιστεύεις ότι είναι αλληλένδετο με την ραπ; Ποια είναι τα κοινά στοιχεία της rap με ότι άλλο βρίσκεται μέσα στην κουλτούρα του hip hop;

ΣΤ: Η ραπ είναι αλληλένδετη με την κατάθεση των σκέψεων, των ιδεών, των συναισθημάτων όλων όσων πιάνουν μικρόφωνο, εκθέτουν το εαυτό τους στη σκηνή, εκφράζονται και αυτοσχεδιάζουν πάνω στη μουσική των djs ή απλά εκτονώνονται στα freestyle battles. Η κουλτούρα του hip hop ξεκίνησε ως τρόπος έκφρασης και ψυχαγωγίας του κοινωνικού περιθωρίου της Αμερικής και η ραπ - το mcing - είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μαζί με το djing, το graffiti και το breakdance. Δεν μπορώ να φανταστώ ένα πάρτι χωρίς ραπ μουσική, είναι αλληλένδετο με τη ζωή και την διασκέδαση, no rap no party, αρκεί να γκρουβάρει το beat.


GIX: Ποια η σχέση σου με το graffiti;

ΣΤ: Το GRAFFITI ήταν το πρώτο στοιχείο του HIP HOP που άγγιξα δειλά δειλά το 98'-99' έτσι και ξεκίνησα, υπήρξα writer για πολλά χρόνια κάνοντας κυρίως Lettering με το ψευδώνυμο SHADOW, στο BLK Crew κυρίως σαν Bomber. Δεν μ' αρέσει να λέω ότι τα παράτησα, αλλά ότι επικεντρώνομαι καλύτερα στην ραπ.

GIX: Πώς βλέπεις το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του graffiti στην Ξάνθη;

ΣΤ: Είμαι ενθουσιασμένος, γιατί οι JNB -το παρελθόν του GRAFFITI στην Ξάνθη- ενώ απουσίαζαν για πολλά χρόνια, ανύποπτα εμφανίστηκαν και πάλι στο παρόν. Οι οποίοι για εκείνες τις εποχές άφησαν ιστορία. Εκτός από αυτούς, οι OYTOPIA και οι FF είναι πολύ δυνατά Crews με άτομα προικισμένα να κάνουν τα κομμάτια τους έτσι ώστε να παίρνουν μορφή αληθινή και να μένουν χαραγμένα στα μυαλά μας. Το παρόν είναι σε High Class επίπεδο για την πόλη της Ξάνθης, όσο για το μέλλον, είναι αβέβαιο, κανείς δεν μπορεί να ξέρει.

GIX: Τι έχεις να πεις σε αυτούς που ασχολούνται με το graffiti;

ΣΤ: Εκτός από το FAME να δημιουργούν κομμάτια με έντονα μηνύματα, ζούμε δύσκολες εποχές… Η Ελλάδα έχει μεγάλα ταλέντα στο GRAFFITI, πρέπει να το εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο. Παλιά κάθε Σεπτέμβρη γινόταν φεστιβάλ GRAFFITI στην Ξάνθη, κάτι το οποίο δυστυχώς σταμάτησε τα τελευταία χρόνια. Έχουμε στα υπόψη να ξεκινήσουμε να διοργανώνουμε κάθε χρόνο ένα Event, αλλά θα χρειαστούμε και την βοήθεια όλων όσον ασχολούνται με το HIP HOP στην πόλη της Ξάνθης. Τέλος, BOMB THE SYSTEM.

GIX: Τι να περιμένουμε στο μέλλον από τον Σκιώδη Τύπο;

ΣΤ: Έχουμε πολλά στο μυαλό μας, προς το παρόν συναυλίες, παρουσίαση του δίσκου FEW HOURS LEFT και SOUND SYSTEM PARTY. Στην πορεία της 2 καινούργιες δουλείες που έχουμε βάλει σε πρόγραμμα, και για το μακρύτερο μέλλον έχει ο θεός.

GIX: Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι για κλείσιμο;

ΣΤ: Η μουσική και γενικότερα η τέχνη είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου, είμαι σίγουρος πως αυτό ισχύει για όλους όσους ασχολούνται με την τέχνη και την κουλτούρα του HIP HOP είτε είναι emcing, break dance, graffiti, djing, όλα αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητα μας, οπότε ας τα κρατήσουμε σε όμορφο επίπεδο δίνοντας τον καλύτερο μας εαυτό. Γιατί βελτιώνοντας αυτό που κάνουμε αυτόματα βελτιώνετε και η διάθεση μας για την ζωή. Να είστε ο εαυτός σας, κι όχι αυτά που βλέπετε και σας λένε να είστε.

GIX: Χαιρετισμούς και σεβασμό σε:

ΣΤ: Αρχικά θέλω να ευχαριστήσω το GRAFFITI IN XANTHI που πήρε την πρωτοβουλία και ξεκίνησε αυτό το blog και το Label LeVeL up.
Χαιρετισμούς: UTOPIA, BLK, JNB, JAVELATORIA, BREATHTAKIN' BEATS, GOLDEN BLOCK, LITTLE PARIS, PARANOISE, NAIIVE, FF, NONDESCRIPT, MOCA JUNIORS, DOWN TOWN 37 και σε όλους τους ξανθιώτες που αράζουν στα παγκάκια και το ζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου