Η συνέντευξη είχε την μορφή ερωτηματολογίου και έγινε διαδικτυακά.
GIX: Μπορείτε να δώσετε ένα σύντομο βιογραφικό που να εξηγεί την σχέση σας με το graffiti;
Πως επέλεξατε αυτό το tag? Τι σημαίνει αυτό το όνομα-προσωπικότητα για σας?
A: Κατ’ αρχάς να διευκρινίσουμε ότι θα μιλήσουμε συλλογικά ως κρου. Οι Anonim (Ano) που πλέον αποτελούνται από τους Tonik, Kaner, Isor, Fog και Kubiz δημιουργήθηκαν το 2009 από τον Tonik που τότε έγραφε SRT, ενώ οι υπόλοιποι μέχρι τότε δεν είχαν ξεκινήσει το γκράφιτι, αν και αποτελούσαν όλοι μαζί μια παρέα. Anonim crew, όπως καταλαβαίνετε, σημαίνει crew χωρίς όνομα, μιας και δεν μπορούσαμε να βρούμε ένα όνομα που να μας ταιριάζει. Έτσι καταλήξαμε στο ότι δεν θέλουμε κάτι το συγκεκριμένο, αλλά εκείνο το οποίο επιθυμούσαμε ήταν απλά ένα crew με όνομα το ανώνυμο.
Εκείνο που μας ώθησε να ξεκινήσουμε αρχικά ήταν η περιέργεια για όλες αυτές τις παράξενες ζωγραφιές – γραμματοσειρές στους τοίχους. Ήταν κάτι που μας κίνησε το ενδιαφέρον και λόγω του ότι μας άρεσε πολύ, απλά το ξεκινήσαμε κι εμείς. Οι πρώτες μας ιδέες και επιρροές ουσιαστικά ήταν από τα κομμάτια των Utopia Rules, Funky Freaks και JNB που βλέπαμε στην περιοχή μας και τριγύρω.
GIX: Τι θεματικές επιλέγετε στα κομμάτια σας και γιατί?
A: Όλοι στο crew έχουμε επιλέξει μέχρι στιγμής το lettering ως θεματική. Ο λόγος απλός… θέλεις να βλέπεις το όνομά σου σε όσα περισσότερα σημεία γίνεται. Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν έχουμε πειραματιστεί ιδιαίτερα με άλλα θέματα (stencil, stickers, characters, κ.λπ.).
(πηγή)
GIX: Ασχολείστε με κάποια άλλο μέσο έκφρασης, δημιουργίας ή τέχνης?
A: Δεν ασχολούμαστε με κάποιο άλλο είδος τέχνης
GIX: Τι και ποιοι επηρέασαν το στυλ σας?
A: Το στυλ μας επηρεάζεται από οτιδήποτε βλέπουμε, είτε είναι άλλα γκράφιτι στους τοίχους, είτε διαφημίσεις, είτε όσα σχετικά έχουμε τσεκάρει στο διαδίκτυο. Όπως προαναφέραμε, δεν έχουμε πειραματιστεί ιδιαίτερα• δουλεύουμε με τα κλασσικά: spray, markers και ρολά.
GIX: Ξεχωρίζετε κάποιους Ξανθιώτες, έλληνες ή ξένους writers που να σας επηρέασαν?
A: Οι αρχικές μας επιρροές ήταν οι Utopia Rules, οι Funky Freaks και οι JNB, καθώς βλέπαμε κομμάτια τους παντού στην περιοχή μας. Στη συνέχεια ψάχνοντας περισσότερο, κυρίως στο διαδίκτυο, ήρθαμε σε επαφή με το γερμανικό και το γαλλικό στυλ. Κυρίως, όμως, παρακολουθούμε την ελληνική γκράφιτι σκηνή. Οι δουλειές των Skids, OFK, 420, TBD, WFC και άλλων ελλήνων γκραφιτάδων μάς έχουν επηρεάσει, όπως επίσης έχουμε επηρεαστεί και από γνωριμίες και φιλίες με writers στην Αθήνα, όπου σπουδάζει ο Tonik. Ονομαστικά θα αναφέρουμε τους Unax, φίλοι καλοί που μας βοήθησαν και μας υποστήριξαν και συνεχίζουν να το κάνουν.
GIX: Ποια η σχέση του hip-hop και του graffiti για σας;
A: Το γκράφιτι αποτελεί ένα από τα 4 στοιχεία του hip-hop. Όλοι στο crew είμαστε χιπχοπάδες και το αντιλαμβανόμαστε ότι το γκράφιτι είναι κομμάτι του hip-hop και της κουλτούρας του.
GIX: Πως πιστεύετε ότι επηρεάζει το graffiti μια πόλη?
A: Το γκράφιτι μπορεί να αλλάξει ριζικά το παρουσιαστικό και το ενδιαφέρον μιας πόλης. Εννοούμε ότι την ομορφαίνει και της προσδίδει χαρακτήρα, γιατί υπάρχει η δυνατότητα να κοιτάξεις κάτι διαφορετικό, εκτός από τις ανούσιες διαφημίσεις που προβάλλονται σε κάθε σημείο της. Επίσης, σημαντικά είναι και τα φεστιβάλ που διοργανώνονται και αποτελούν κίνητρο να επισκεφτεί κάποιος την πόλη, να τη γνωρίσει και ταυτόχρονα να έρθει σε επαφή με τον κόσμο της.
GIX: Ο σκληρός πυρήνας θεωρεί ότι το παράνομο είναι το γνήσιο ενώ το νόμιμο graffiti η εξωραϊσμένη εικόνα του. Ποια η θέση σας?
A: Εμείς είμαστε αντίθετοι μ’ αυτήν την άποψη. Το καθένα έχει τη δική του ομορφιά. Το παράνομο ανεβάζει την αδρεναλίνη, αυξάνει το άγχος, οδηγεί στο τρέξιμο και σ’ όλα τα συνακόλουθα, αλλά και το νόμιμο έχει το άραγμα με τους φίλους, τις γνωριμίες, τη μελέτη της τεχνικής άλλων γκραφιτάδων και την ευκολία του πειραματισμού με επακόλουθο την ανάπτυξη των skills.
GIX: Με τι κριτήρια επιλέγεις τα μέρη που θα βάψεις; Πιστεύεις ότι κάποια μέρη δεν χρειάζεται ή δεν πρέπει να βαφτούν;
A: Ο σκοπός είναι το κομμάτι να φαίνεται, γι’ αυτό και προτιμάμε κάτι όσο το δυνατόν κεντρικότερο. Προσπαθούμε να μην πατάμε γκράφιτι άλλων. Αν χρειαστεί προσέχουμε και επιδιώκουμε να πατήσουμε κάτι που να μην είναι καλύτερο κομμάτι από το δικό μας, πράγμα που συμβαίνει σπάνια. Μέρη που δε θα θέλαμε να βάψουμε είναι κατοικίες φτωχών ανθρώπων και όμορφα κτήρια… όλα τα υπόλοιπα βάφονται.
(πηγή)
GIX: Ποια η άποψή σας σχετικά με το crossing και το overwriting?
Όπως έγινε αντιληπτό, πιστεύουμε ότι είναι άσχημο να πατάς κάποιον άλλον και ειδικά αν το κομμάτι που κάνεις είναι χειρότερο από το δικό του.
GIX: Το respect τι παίζει ρόλο για σας και γιατί?
A: Σεβασμό δείχνουμε σε όλους όσους ασχολούνται, αν και σίγουρα υπάρχει και μία ιεράρχηση σ’ αυτό. Συγκεκριμένα, όσοι κάνουν καλή δουλειά έχουν και το ανάλογο respect. Όσοι δε σέβονται, δεν τους σεβόμαστε. Ο σεβασμός, βέβαια, είναι λίγο περίπλοκο θέμα, κι αυτό γιατί ο σεβασμός κερδίζεται, με τη σωστή συμπεριφορά και δουλειά.
GIX: Υπάρχει κατά τη γνώμη σας διάκριση μεταξύ street art και graffiti;
A: Το συγκεκριμένο θέμα δεν το έχουμε συζητήσει και δεν έχουμε αποκρυσταλλωμένη άποψη γι’ αυτό.
GIX: Εμπνέεστε από την εκάστοτε πόλη?
Οι μεγάλες πόλεις μάς εμπνέουν περισσότερο, επειδή έχουν καλά σποτ, δεν γνωρίζουν ποιοι είμαστε, δεν έχουμε προβλήματα με τους κατοίκους και, γενικότερα, έχουν καλύτερη σκηνή.
GIX: Πιστεύετε ότι οι writers προσπαθούν να εκφράσουν κάτι το τοπικό ;
A: Δε νομίζουμε ότι οι writers προσπαθούν να εκφράσουν κάτι τέτοιο.
GIX: Προσπαθείτε να δηλώσετε κάτι συγκεκριμένο με το graffiti?
A: Το γκράφιτι για μας είναι αρχικά ευχαρίστηση και τη βρίσκουμε βάφοντας. Ταυτόχρονα, όμως, είναι σημαντικό ότι γνωρίζουμε άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, με τα οποία μπορούμε να κάνουμε παρέα, ή και να δημιουργήσουμε δυνατές φιλίες. Το γκράφιτι δεν το θεωρούμε βανδαλισμό, ούτε μαγκιά. Το κάνουμε, επειδή το γουστάρουμε.
GIX: Ποια πιστεύετε ότι είναι η σημασία της δόξας για την graffiti σκηνή και ποια για σας προσωπικά?
A: Η δόξα στη σκηνή είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Ουσιαστικά την αναπαράγει. Ως θέλγητρο η δόξα σε εξωθεί στο να κάνεις περισσότερα κομμάτια. Επίσης, σημασία έχει και η αναγνώριση κάποιου για την ποιότητα και την ποσότητα της δουλειάς του.
GIX: Σε τι επίπεδο θεωρείτε ότι βρίσκεται η σκηνή της Ξάνθης?
A: Σε σχέση με την πρωτεύουσα η Ξάνθη βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο. Σε σχέση, όμως, με τις περισσότερες πόλεις της επαρχίας το επίπεδό της είναι αρκετά υψηλό. Η αναλογία καλών crews και writers με τους «νουμπάδες» είναι καλύτερη συγκριτικά με άλλες περιοχές.
GIX: Τέλος, γιατί κάνετε graffiti; Θα σας έκανε κάτι να σταματήσετε;
A: Το γκράφιτι το γουστάρουμε και υπάρχει μια μικρή περίπτωση να το σταματήσουμε…… μόνο αν μας κόψουν και τα 2 χέρια!
GIX: Χαιρετισμούς και σεβασμό σε:
A: Χαιρετισμούς και σεβασμό στα crews: Utopia Rules, Funky Freaks, JNB, Unax, Duce, Fols, MFCS, Staba, Vroma και στους writers: Hash, Eco, Goa, Azer, Zota, Sipe Besore, Kert, Base, Boen, Old, Tzelo, Fog, Pr3, Dase, Onak, Ranta, Jeik στις οικογένειές μας, τους φίλους μας και όσους ακόμα μας υποστηρίζουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου