Up

Zota Interview

Η συνέντευξη είχε την μορφή ερωτηματολογίου και έγινε διαδικτυακά.

GIX: Μπορείς να δώσεις ένα σύντομο βιογραφικό που να εξηγεί την σχέση σου με το graffiti?

Z: Ξεκίνησα το 2000 σε ηλικία 13 χρονών, θυμάμαι 2 φιλαράκια μου, ο safe kαι o mwty, οι οποίοι δεν βάφουν τώρα, είχαν πάρει χρώματα και είχαν χώσει το πρώτο τους κομμάτι. Αυτό ήταν το πρώτο ερέθισμα. Βασικά σαν πιο σπόροι είχαμε πετύχει και κάτι τοίχους in action στο 5ο -10ο Δημοτικό από τον Emoz. Κάτι τελείως άγνωστο το οποίο μας έβγαζε κάτι το τόσο καύλα. Από τότε τα πιο βασικά σημεία που αξίζει προσωπικά να αναφέρω, είναι κάποιες εκθέσεις σε συνεργασία με τους zoltan tribe και άλλα ονόματα, κάποιες προσωπικές μας εκθέσεις, και τα 2 meeting of styles.

GIX: Πως επέλεξες αυτό το tag? Τι σημαίνει αυτό το όνομα-προσωπικότητα για σένα?

Z: Έχω αλλάξει πολλά tags.Το zota ήταν αυτό στο όποιο κατέληξα, χωρίς όμως να σημαίνει κάτι. Το διάλεξα καθαρά από το πόσο με βόλευαν τα συγκεκριμένα γράμματα στην συγκεκριμένη διάταξη. Πλέον το βιώνω σαν το κανονικό όνομα μου.


GIX: Ανήκεις σε κάποιο crew? Ποια η σημασία και ο ρόλος του για σένα?

Z: Ανήκω στους funkie freaks (FF). Για μένα είναι τα πάντα. Λειτουργεί πάνω μου σαν παρέα, σαν οικογένεια, σαν θρησκεία. Σαν κάτι πολύ βαρύ.

GIX: Τι θεματικές επιλέγεις στα κομμάτια σου και γιατί?

Z: 101% lettering. Αυτό δουλεύω, αυτό προσπαθώ να εξελίξω. Όχι ότι έχω κάτι με τα characters. Ο καθένας στο στοιχειό του.

GIX: Ασχολείσαι με κάποια άλλο μέσο έκφρασης, δημιουργίας ή τέχνης?

Z: Μου αρέσει να γράφω beats, παίζει να σκαλώνω άπειρες και πολύ άκυρες ώρες πάνω από το mpc και στο cubase, αλλά γουστάρω να γράφω και raps. Δουλεύουμε αυτό τον καιρό για να ετοιμάσουμε κάτι κυριλέ σαν funkie freaks.


GIX: Τι και ποιοι επηρέασαν το στυλ σου?

Z: Τα πάντα είναι ερεθίσματα, από το πιο καλό line μέχρι το πώς αντιλαμβάνεσαι αυτό που βλέπεις από το μπαλκόνι σου, τα πάντα.

GIX: Ξεχωρίζεις κάποιους Ξανθιώτες, έλληνες ή ξένους writers που να σε επηρέασαν?

Z: Μου αρέσουν πολλοί Έλληνες writers, αλλά σε σημείο που να δω κάτι το τόσο γαμάτο που θα μου κάτσει τέρμα καλά στο μάτι είναι μονό από ξένους. Ξεχωρίζω τον Does από love letters και τον Revok από msk για τα styles τους, και τους Os gemeos για τα characters τους. Βεβαία υπάρχουν και πολλοί ακόμα.

GIX: Ποια η σχέση του hip-hop και του graffiti για σένα?

Z: Σίγουρα είναι αλληλένδετες σκηνές και κοινή κουλτούρα. Αλλά εξαρτάται και πως θες να την δεις εσύ. Ας πούμε αυτό δεν σημαίνει ότι ένας punk τύπος δεν μπορεί να είναι και writer.

GIX: Πως πιστεύεις ότι επηρεάζει το graffiti μια πόλη? 

Z: Και αρνητικά και θετικά, ανάλογα το τι σκηνή έχει η κάθε πόλη. Αν είναι συνηθισμένοι σε αυτό αρχίζουν και ‘’γουστάρουν’’, αν όχι δυσανασχετούν. Εξαρτάται και για τι πράγμα μιλάμε, άλλο πράγμα ένα καλοδουλεμένο production και άλλο ένα silver bomb ή ένα tag με fatcap τέρμα αντιαισθητικό. Έτσι το βλέπω.

GIX: Ο σκληρός πυρήνας θεωρεί ότι το παράνομο είναι το γνήσιο ενώ το νόμιμο graffiti η εξωραϊσμένη εικόνα του. Ποια η θέση σου?

Z: Συγνώμη κιόλας, αλλά για μένα αυτά είναι μαλακιές. Σίγουρα προήλθε από την bomb μορφή του αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Και η μουσική κάποτε παιζόταν σε tapes αλλά τώρα όλοι χρησιμοποιούν τα mp3 και τα dvd.

  
GIX: Με τι κριτήρια επιλέγεις τα μέρη που θα βάψεις? Πιστεύεις ότι κάποια μέρη δεν χρειάζεται ή δεν πρέπει να βαφτούν?

Z: Αναλόγως το τι θέλω να κάνω. Αν είναι κάτι για εμάς, όπου μπορώ να βάψω βάφω. Σίγουρα κάποια μέρη και κάποια spots πρέπει να μένουν ανέγγιχτα. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε ένα γραφικό και με πολιτιστική άξια μέρος και να κάνεις ότι σου έρχεται στο κεφάλι. Ας το κοιτάξει λίγο η νέα γενιά αυτό.

GIX: Ποια η άποψή σου σχετικά με το crossing και το overwriting?

Z: Για μένα πάει με το level στο όποιο βρίσκεσαι και με το τι έχεις κάνει.

GIX: Το respect τι παίζει ρόλο για σένα και γιατί?

Z: Πλέον όλοι ζητάνε respect. Δικό σου θέμα το αν θα κερδίσεις τον σεβασμό μου, δικό μου θέμα το αν θα κερδίσω τον δικό σου.

GIX: Υπάρχει κατά τη γνώμη σου διάκριση μεταξύ street art και graffiti?

Z: Τεράστια, άλλο το stencil και άλλο το κομμάτι. Όχι ότι απαρτίζεται το street art μονό από το section stencils. O banksy για παράδειγμα, ναι είναι τέρμα πρωτότυπος, ναι εξέλιξε κάτι δικό του, ναι είναι παράνομος και πολλές φόρες άκρως παράνομος αλλά όχι δεν θεωρείται writer για μένα.


GIX: Εμπνέεσαι από την εκάστοτε πόλη?

Z: Σίγουρα, είναι αυτό που σου είπα πιο πάνω, είναι το πώς αντιλαμβάνεσαι τα πάντα, την καθημερινότητα, τις εικόνες, τους ανθρώπους, τις μυρωδιές μιας πόλης.

GIX: Πιστεύεις ότι οι writers προσπαθούν να εκφράσουν κάτι το τοπικό?

Z: Πολλοί ναι, πολλοί όχι. Δεν ξέρω κατά πόσο οι πιτσιρικάδες το έχουν νιώσει αυτό και κατά πόσο οι παλιότεροι είναι διατεθειμένοι ακόμα για κάτι τέτοιο.

GIX: Προσπαθείς να δηλώσεις κάτι συγκεκριμένο με το graffiti?

Z: Δεν θέλω να δηλώσω τίποτα. Το κάνω καθαρά από καύλα, αγάπη και για το crew μου.

GIX: Ποια πιστεύεις ότι είναι η σημασία της δόξας για την graffiti σκηνή και ποια για σένα προσωπικά?

Z: Η δόξα είναι μια από τις πολλές καραμελές στο 2012, όχι μονό στην σκηνή του graffiti, αλλά σε κάθε σκηνή στην οποία ο καθένας μπορεί να δείξει τις ικανότητές του. Για μενα κλάιν, ότι είναι να γίνει θα γίνει και ότι είναι να έλθει θα έλθει, δικό σου θέμα μετά από εκεί και πέρα το πώς θα διαχειριστείς το κάθε τι.

GIX: Σε τι επίπεδο θεωρείς ότι βρίσκεται η σκηνή της Ξάνθης?

Z: Είναι σε πολύ καλό level, είχε και έχει πολλούς αξιόλογους writers. Έχουν γίνει πολλά events, festivals, art exhibitions, από τα οποία γίνετε πιο serious η φάση και βγαίνουν και πολύ καλοί πιτσιρικάδες - το μέλλον της σκηνής.


GIX: Τέλος, γιατί κάνεις graffiti? Θα σε έκανε κάτι να σταματήσεις?

Z: Κάνω graffiti για μένα και το crew μου. Επί της ουσίας μονό ο θάνατος θα μπορούσε να βάλει ένα stop σε όλο αυτό.

GIX: Χαιρετισμούς και σεβασμό σε:

Z: Σε όλα τα παιδιά από FF, moca juniors, σε kert και besor από jnb, σε Billy slash και Detro, Shadow knight από black out, σε Zeda από corona virus, και γενικά σε κάθε αλάνι που ζήσαμε κάποια πράγματα μαζί και το ’ζήσαμε’ γενικά. CA ALL DAY.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου