Up

Frs Interview

Η συνέντευξη είχε την μορφή ερωτηματολογίου και έγινε διαδικτυακά.

GIX: Μπορείς να δώσεις ένα σύντομο βιογραφικό που να εξηγεί την σχέση σου με το graffiti?

FRS: Ξεκίνησα το 2007 στο Βόλο. Πιο συγκεκριμένα, ήταν παραμονή Χριστουγέννων  και ο αδερφός θα πήγαινε να γράψει οπαδικά συνθήματα στο ποτάμι στη γειτονιά μας με κάτι σπρέι που μας είχαν ξεμείνει από ένα πανό που είχαμε κάνει για μία ποδοσφαιρική ομάδα στη γειτονία .Έτσι βρέθηκα και γω εκεί και κόλλησα το μικρόβιο. Το θέμα γκράφιτι μπήκε μέσα μου λίγες μέρες μετά με αφορμή ένα ταξίδι στο Παρίσι όπου παντού παράλληλα με τις γραμμές του τρένου έβλεπα  κομμάτια. Επιστρέφοντας είχα βρει και υπογραφή. Freestyler η αλλιώς πλέον frs. Για ένα διάστημα 1 χρόνου έβαφα κυρίως με τον αδερφό μου, κρυφά απ τους γονείς μου. Στη συνέχεια , γνώρισα  διάφορα άτομα της τοπικής σκηνής και σιγά  σιγά  άρχιζα να γίνομαι μέλος της. Το 2010 φτιάξαμε το lose crew μαζί με τους oh και sord.

GIX: Πως επέλεξες αυτό το tag? Τι σημαίνει αυτό το όνομα-προσωπικότητα για σένα?

FRS: Το tag το επέλεξα από το γνωστό τραγούδι και σημαίνει πολλά πλέον για μένα αφού ο τρόπος ζωής μου βασίζεται πάνω σ αυτό. Έμαθα να περπατώ τη πόλη μου με ασφάλεια γνωρίζοντας και το παραμικρό στενό, δημιούργησα πολύ δυνατές φιλίες, έκανα ταξίδια.

GIX: Ανήκεις σε κάποιο crew? Ποια η σημασία και ο ρόλος του για σένα?

FRS: Όπως είπα και πριν το crew μου ονομάζεται lose και αποτελείται καθαρά από βολιώτες writers. Απ το crew έχουν περάσει οι oh, sord, nozar, zork(rilah), marga και delux. Αυτή τη στιγμή μέλη του είναι οι oh, sord, marga, delux. Το crew είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα, είναι κάτι παραπάνω από απλή παρέα!

(Η φωτογραφία μας παραχωρήθηκε από τον Frs)

GIX: Τι θεματικές επιλέγεις στα κομμάτια σου και γιατί?

FRS: Τα κομμάτια μου εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις είναι λέξεις. Οι χαρακτήρες αν και εντυπωσιακοί ορισμένες φορές, δε με ενθουσιάζουν αυτή τη περίοδο.

GIX: Ασχολείσαι με κάποια άλλο μέσο έκφρασης, δημιουργίας ή τέχνης?

FRS: Όχι δεν ασχολούμαι.

GIX: Τι και ποιοι επηρέασαν το στυλ σου? Τι μέσα χρησιμοποιείς συνήθως και γιατί?

FRS: Το στυλ μου γενικά επηρεάζεται με την παραμικρή αφορμή. Ένα ταξίδι σε μία άλλη πόλη, μια γνωριμία με κάποιον άλλο  writer ή ακόμα και ένα απλό σερφάρισμα στο ίντερνετ, τα πάντα μπορούν να μου δώσουν νέες ιδέες. Από υλικά χρησιμοποιώ οτιδήποτε έχει καλό αποτέλεσμα και είναι όσο το δυνατόν φθηνότερο.

GIX: Ξεχωρίζεις κάποιους Ξανθιώτες, έλληνες ή ξένους writers που να σε επηρέασαν?

FRS: Στα πρώτα μου βήματα είχα επιρροές από Βολιώτες writers όπως 2a crew, sner αλλά και γνωστούς Έλληνες όπως π.χ jasone. Στη συνέχεια οι επιρροές μου δεν ήταν κάποια συγκεκριμένα άτομα λόγω του ίντερνετ.

GIX: Ποια η σχέση του hip-hop και του graffiti για σένα?

FRS: Γενικά πλέον graffiti και hip hop μπορούν να μην συνδέονται. Για μένα προσωπικά το graffiti παραμένει ένα απ΄ τα 4 στοιχεία του hip hop.

GIX: Πως πιστεύεις ότι επηρεάζει το graffiti μια πόλη? 

FRS: Το γκράφιτι άλλες φορές ομορφαίνει μία πόλη κ άλλες όχι. Η αλήθεια είναι όμως ότι δε με ενδιαφέρει η γνώμη για το γκραφιτι των ατόμων έκτος φάσης.

GIX: Ο σκληρός πυρήνας θεωρεί ότι το παράνομο είναι το γνήσιο ενώ το νόμιμο graffiti η εξωραϊσμένη εικόνα του. Ποια η θέση σου?

FRS: Για μένα γκραφιτι είναι να αφήνεις παντού την υπογραφή σου με έναν συνδυασμό νόμιμου και παράνομου γραφιτι. Τώρα εγώ προσωπικά προτιμώ το παράνομο και κυρίως τα τρένα, αν και οι πόλεις στις οποίες ζω δεν σου δίνουν δυνατότητες για trainbombing.

(Η φωτογραφία μας παραχωρήθηκε από τον Frs)

GIX: Με τι κριτήρια επιλέγεις τα μέρη που θα βάψεις? Πιστεύεις ότι κάποια μέρη δεν χρειάζεται ή δεν πρέπει να βαφτούν?

FRS: Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο, απλά προσπαθώ όσο γίνεται να μην προκαλώ ζημιές σε κατοικίες και μικροεπιχειρήσεις.

GIX: Ποια η άποψή σου σχετικά με το crossing και το overwriting?

FRS: Το πώς θα αντιμετωπίσω ένα πάτημα εξαρτάται από τη κάθε περίπτωση. Γενικά εκνευρίζομαι όταν μου πατάνε κομμάτια χωρίς να με ρωτήσουν. Εντάξει πλέον είναι πανεύκολο να έρθεις σε επαφή με τον άλλο μέσω ίντερνετ, άρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για μένα του τύπου που να σε βρω.

GIX: Το respect τι παίζει ρόλο για σένα και γιατί?

FRS: Το respect έχει κ αυτό το ρόλο του στο παιχνίδι, σημασία δεν έχει απλά να κάνεις κάτι, αλλά να κάνεις κάτι καλά. Από τη στιγμή πού σού δείχνει κάποιος respect σημαίνει ότι έχεις πετύχει αυτό σου το στόχο. Και κακά τα ψέματα, όλοι κυνηγάμε τις κορώνες.

GIX: Υπάρχει κατά τη γνώμη σου διάκριση μεταξύ street art και graffiti?

FRS: Δε μπορώ να εκφέρω συγκεκριμένη γνώμη.

GIX: Εμπνέεσαι από την εκάστοτε πόλη?

FRS: Φυσικά. Η πόλη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μία μεγάλη πόλη εμένα προσωπικά με κάνει να νιώθω πιο άνετα ως προς το bombing, αντίθετα μια μικρή πόλη με περιορίζει, μισό χρόνο βάφεις και όλοι γνωρίζουν ποιός είσαι.

GIX: Πιστεύεις ότι οι writers προσπαθούν να εκφράσουν κάτι το τοπικό?

FRS: Δε ξέρω τι κάνουν οι υπόλοιποι. Για  μένα δεν υπάρχει εδώ. Όπου και αν βρεθώ  πάντα στο μυαλό μου είναι 2 λέξεις frs και lose.

GIX: Προσπαθείς να δηλώσεις κάτι συγκεκριμένο με το graffiti?

FRS: Δηλώνω απλά την υπογραφή μου, frs lose.


GIX: Ποια πιστεύεις ότι είναι η σημασία της δόξας για την graffiti σκηνή και ποια για σένα προσωπικά?

FRS: Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Γενικά σε όλους τους τομείς η αναγνώριση είναι σημαντική για τον άνθρωπο. Έτσι και στο γραφιτι. Για μένα προσωπικά αποτελεί μία επιβράβευση για τη δουλεία μου.

GIX: Σε τι επίπεδο θεωρείς ότι βρίσκεται η σκηνή της Ξάνθης?

FRS: Κατά τη γνώμη μου η Ξάνθη αν και έχει χρόνια σκηνή είναι σχεδόν άβαφη. Στο δρόμο δε βλέπεις μπόμπες. Δεν υπάρχει bombing. Σε σχέση με άλλες πόλεις ανάλογου μεγέθους όπως Γιάννενα, Λάρισα, Βόλος, Καβάλα είναι πίσω. Όλοι περιορίζονται στο βάφουν στις εστίες, στην Ασπίδα, στον Πασχαλίδη.


GIX: Τέλος, γιατί κάνεις graffiti? Θα σε έκανε κάτι να σταματήσεις?

FRS: Κάνω γκραφίτι γιατί περνάω καλά. Ίσως κάποια στιγμή το σταματήσω αλλά σίγουρα αυτή η στιγμή θα αργήσει.

GIX: Χαιρετισμούς και σεβασμό σε:

FRS: Σεβασμό στα αλάνια μου rilah, marga, oh, delux, sord και Σχήμα Λόγου!

3 σχόλια :

  1. Κατά τη γνώμη μου η Ξάνθη αν και έχει χρόνια σκηνή είναι σχεδόν άβαφη. Στο δρόμο δε βλέπεις μπόμπες. Δεν υπάρχει bombing.

    αντίθετα μια μικρή πόλη με περιορίζει, μισό χρόνο βάφεις και όλοι γνωρίζουν ποιός είσαι.

    monos sou to eipes.poso mallon otan zeis se ayti tin poli kai vafeis se ayti xronia.peace

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Asking questions are genuinely good thing if you are not understanding something entirely, except this piece of writing provides nice understanding yet. gmail sign in

    ΑπάντησηΔιαγραφή