Up

Μεταξύ αυτοκριτικής και περιαυτολογίας: Ένας χρόνος GraffitiInXanthi






Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την 17η Απριλίου του 2010, όταν ανέβηκε η πρώτη ανάρτηση στο παρόν ιστολόγιο. Η παρόρμηση της στιγμής γέννησε μια ιδέα, ενώ οι συζητήσεις που ακολούθησαν την ωρίμασαν και μετουσιώθηκε σε πράξη. Η ιδέα απλή: καταγραφή της graffiti σκηνής στην Ξάνθη. Το εγχείρημα όμως, όπως απεδείχθη στην πράξη, δύσκολο. Οι πρώτες αμήχανες αναρτήσεις ακολουθήθηκαν από επόμενες περισσότερο ή λιγότερο θαρραλέες. Ατελείωτες εξορμήσεις, ξεσκόνισμα αρχείων και ώρες σκαναρίσματος, κάμποσα χιλιόμετρα περπατήματος και επίμονης αναζήτησης, άπειρα φωτογραφικά κλικς και φάκελοι ουκ ολίγων GB, συνεχής ανταλλαγή mail και αναζωπύρωση σχέσεων, συνθέτουν το κολάζ της, υπό συνεχούς διαμόρφωσης, εικόνας του GraffitiInXanthi.    
Εκκινώντας με λιγοστές φωτογραφίες και αντίστοιχο αριθμό κατηγοριών, μόλις από τον δεύτερο μήνα φάνηκαν τα πρώτα προβλήματα. Τότε, αλλά και πολλές φορές στη συνέχεια, προστέθηκαν νέα labels και κατηγοριοποιήσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η, όσο το δυνατόν, καλύτερη καταγραφή και αρχειοθέτηση. Επιπλέον, πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων ενός ιστολογίου, προστέθηκαν διάφορα features (πχ. chatbox, rss) και widgets (πχ. voter κοκ.) ούτως ώστε το feedback να είναι άμεσο και το εγχείρημα συλλογικό και διαδραστικό ταυτόχρονα. 
Και τώρα ολίγοι αριθμοί. Με μέσο όρο (μ.ο.) αναρτήσεων ανά μήνα τέτοιο που να ξεπερνά των αριθμό ημερών του αλλά και με μ.ο. φωτογραφιών ανά ανάρτηση πάνω από δύο, μπορεί με έναν πρόχειρο υπολογισμό να καταλάβει κανείς ότι ο αριθμός των ήδη αναρτημένων φωτογραφιών ξεπερνά τις 800. Έχοντας ήδη ανεβασμένα περισσότερα από 600 κομμάτια από όλες τις χρονικές περιόδους, νόμιμα ή μη, εντός Ξάνθης αλλά και εκτός, ντόπιων αλλά και μη writers, παρουσιάζεται με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο ο πλουραλισμός σε τεχνοτροπία, ύφος, αισθητική και συμπεριφορά της graffiti σκηνής στην Ξάνθη. Με μ.ο. επισκεπτών ανά μήνα γύρω στους 800 (με τον αριθμό αυτό να ξεπερνά κατά καιρούς τους 1000) και με την πλειονότητα αυτών να βρίσκονται εκτός της πόλης μας, με διασπορά τέτοια που να καλύπτει το σύνολο σχεδόν της ελληνικής επικράτειας, το GraffitiInXanthi έχει γίνει ένα όχημα παρουσίασης και διάδοσης των φρέσκων ιδεών των writers της πόλης μας προς τα έξω. 
Έτσι, θέλουμε να πιστεύουμε, ότι το παρόν ιστολόγιο κατέστη μια πλατφόρμα μέσα από την οποία μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα, ιστορικά αλλά και αισθητικά. Ποια ονόματα και ποιες ομάδες αντέχουν στο χρόνο, ποιός επηρεάστηκε και πόσο από ποιόν, ποιοι χάθηκαν, ποιοι παρέμειναν αλλά και ποιοι επέστρεψαν, αν και πώς εξελίχθηκαν στον χρόνο όλοι αυτοί. Μετατράπηκε έτσι σε ένα πεδίο όπου παλιοί και νέοι, επίμονοι ή μη, λιγότερο ή περισσότερο διάσημοι writers μπορούν να επικοινωνήσουν, να ανταλλάξουν, να μάθουν, να εμπνευστούν.
Αναμφισβήτητα, σε κάποιους writers και κάποια crews δεν δόθηκε ο χώρος και ο χρόνος που τους αναλογεί. Αυτό μπορεί να συνέβη για διάφορους λόγους, με πιθανότερο την έλλειψη υλικού. Άλλωστε, κάθε προσπάθεια documentation του graffiti πρέπει να ξεκινά με ένα «μετά συγχωρήσεως» λόγω της ιδιαιτέρως εφήμερης φύσης του.
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τα παιδιά που μας παραχώρησαν αρχειακό υλικό αλλά και αυτούς που το επιθυμούσαν αλλά, για τους δικούς τους λόγους, δεν το έπραξαν (ακόμη). Επίσης, όλους αυτούς που επισκέπτονται το εν λόγω ιστολόγιο και του αφιερώνουν τον χρόνο τους, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο αξία και νόημα τόσο στη δουλειά των writers όσο και στην προσπάθειά μας. Περισσότερο από όλους πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που το κρατούν ζωντανό, όλους αυτούς οι οποίοι μέρα ή/και νύχτα, εντός Ξάνθης ή/και εκτός, πότε επίμονα ή/και άλλοτε σποραδικά, συνεχίζουν να αφήνουν σημάδια της ύπαρξής τους. Άλλωστε, το graffiti πάντα ήταν, είναι και θα είναι οι άνθρωποί του, αφού κάθε κομμάτι είναι στίγμα μιας, επινοημένης από κάποιον, ταυτότητας.   
Η παρούσα ανάρτηση δεν είναι ούτε απολογητική και ούτε πρέπει να γίνει αντιληπτή ως απολογισμός και αυτό γιατί τόσο η πρώτη όσο και ο δεύτερος προϋποθέτουν μια χρονική απόσταση αλλά και μια αποστασιοποίηση. Τίποτα από τα δύο όμως δεν ισχύει στην συνεχώς εξελισσόμενη αυτή πλατφόρμα η οποία παρακολουθεί την ένταση της, εξίσου δυναμικής δραστηριότητας του graffiti.   
Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό. Η συμμετοχή σας το λιγότερο αναγκαία, αν όχι επιτακτική. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε ιδέες, απόψεις και υλικό.
More are about to come. Get up, stay up!

1 σχόλιο :

  1. Συγκινήθηκα! Χρόνια πολλά! Ένας επίμονα σποραδικός, εντός και εκτός Ξάνθης, φίλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή